pénzügyi menedzsment eszköztára

A pénzügyi menedzsment eszköztár egy komplex „ökoszisztéma”, melynek egyes elemei megvalósíthatók külön-külön is, de kevésbé hatékonyak, mivel az egyes funkciók összefüggenek egymással és kiegészítik egymást.
Az alábbiakban összegyűjtöttük azt a 6 legofnotsabb elemet, amely ennek az ökoszisztémának a legtöbb esetben a része.

mi történt és miért pénzügyi controlling, riportok?


Ahhoz, hogy megértsük mi és miért történik az adott vállalkozásban (szervezetben), nemcsak a cégszintű összesített bevétel és költség számokat kell ismerni, hanem tudnunk kell, hogy melyik üzletág (tevékenység, termék stb.) mennyivel járul hozzá az eredményekhez? Vagy épp a különböző működési területek költségeinek szerkezete milyen, mi befolyásolja azt?

mi fog történni üzleti tervezés


Az első lépés a cég működésének megértésében, ha tudod hogy mi történt eddig, de legalább ennyire fontos, hogy a jövőt is előre lásd (de legalábbis legyen elképzelésed róla, hogy mi fog történni). Ennek alapja az üzleti-pénzügyi tervezés, amely a vállalkozás különböző életciklusaiban és élethelyzeteiben eltérő megközelítést igényelhet (éves terv, induló vállalkozás, hitelfelvétel / fejlesztés, reorganizáció stb.).

gazdálkodj okosan költségmenedzsment


Lehet egy sikeres, növekvő bevételű vállalkozás / szervezet is veszteséges, ha megtermelt bevétel nincs összhangban a működési költségekkel. Számos eszköze van annak, hogy a költségeket kordában tartsuk, alapvetően 3 fő komponens szükséges hozzá:

  • meg kell határozni a megfelelő felelősségeket, költségkereteket (pl. egyes szervezeti vezetők és általuk menedzselt/felhasználható költségek köre és összege)
  • definiálni kell azokat folyamati elemeket, amelyeken keresztül (döntési mechanizmusok, erőforrások felhasználásának szabályai, beszerzési források - ki, hogyan, milyen szempont alapján dönthet beszerzésekről, költségekkel járó akciók végrehajtásáról)
  • nyomon kell követni a költségek tényleges alakulását, tervtől való eltéréseket és szükség esetén beavatkozni

döntéstámogatás válaszd a leghatékonyabb alternatívákat!


Folyamatosan merülnek fel olyan üzleti szituációk – pl. kapacitás bővítés, beruházás, szállítók kiválasztása, árazás – stb. amikor valamilyen cél elérése érdekében pénzügyi hatásokkal járó döntést kell hozni (sokszor akár több alternatíva közül választva). Minden ilyen esetben érdemes a szakmai célokkal párhuzamosan a pénzügyi hatásokat, például a várható pénzügyi, időbeni megtérülést vagy költséghatékonysági szempontokat mérlegelni.

legyél mindig likvid rövid távú fizetőképesség fenntartása


Lehet egy vállalkozás jövedelmező, stabil piaci pozíciókkal és pozitív hosszú távú kilátásokkal, de ha rövid távú likviditási egyensúly felborul, akkor komoly problémákat okozhat és végső esetben akár a szervezet túlélését is fenyegetheti. Emiatt egy kiemelt feladat a likviditás és cash-flow menedzsment.

kezeld a pénzügyi kockázatokat!


A pénzügy kockázatok számos formában megjelenhetnek egy vállalkozás életében (árfolyam, kamat, beszerzési árak, vevői fizetőképesség stb.) Ha ezekre nem készül és nincs stratégiája, hogy miként kezelje azokat, akkor szintén könnyen egy egyébként prosperáló cég életében is komoly nehézséget okozhat. A kockázatkezelés első lépése, hogy megértjük milyen kockázatoknak vagyunk kitéve, pl. ismerjük a mérjük a vevőink fizetési kockázatát, megbecsüljük a várható cash-flow időbeni és deviza szerkezetét, figyeljük a beszerzési árakat érintő piaci mozgásokat stb.