bb forecast

hitelállomány, hiteltörlesztés és kamatfizetés

A modellben erre a célra szolgáló munkalapon lehet megtervezni a különböző hitelekhez - vagy egyéb típusú külső finanszírozási forrásokhoz - kapcsolódó pénzmozgásokat, mint például a hitelfelvétel és hiteltörlesztés, kamatfizetés.
A tervezés során három, a leggyakrabban előforduló tőketörlesztési séma közül lehet választani hitel: annuitásos, egyenlő tőkerészletű vagy egyedi ütemezésű hitelt is lehet kezelni a modellben. Ezen sémákhoz tartozó kamat és tőkefiztetést a BB Forecast© automatikusan számolja, a felhasználónak nem kell kiterjedt excel és pénzügyi ismeretekkel rendelkeznie, csak a paramétereket kell megadnia.

Párhuzamosan több hitel kezelésére van lehetőség, ezek lehetnek rövid vagy hosszú távú hitelek, banki források vagy lízingek, kapott kölcsönök.

pénzügyi tervezés néhány paraméter megadásával

A BB Forecast© fejlesztésénél figyelembe vettük, hogy a hitelekkel kapcsolatos tervezési feladatok sokszor speciális pénzügyi szaktudást igényelnek - pl. annuitásos hiteltörlesztés számítása.
Ezért olyan képletezési megoldásokat és paraméterezési lehetőségeket fejlesztettünk, amely a felhasználó válláról leveszi az terhet!

A modell másik sajátossága, hogy amennyiben a felhasználó nem tervez külön hitelekkel, de pénzügyi terv alapján további finanszírozási forrás bevonása szükséges, akkor lehetőség van ennek összegét is kiszámolni (mind szükséges hitelfelvételeket, mind a szabad forrásokból teljesíthető törlesztéseket).

bbforecast finanszírozási terv excel

A hiteltörlesztés előrejelzésénél számos paraméter megadásával, egyszerűen lehet tervezni. Ilyen paraméterek többek között:

  • a deviza és kamatok (a paraméterezési lehetőségekről további információk itt)
  • hitelfelvétel időpontja és a hiteltörlesztés kezdete
  • a törlesztési ütem (pl. havi vagy negyedéves)

Ugyanakkor az automatizált hiteltörlesztési kalkulációk mellett a felhasználónak a modell megadja azt a szabadságot, hogy akár teljesen egyedi törlesztési ütemtervet rögzítsen.

hitelek előrejelzés bbforecast

további funkciók, kapcsolat más tervezési egységekkel

Akárcsak a modell többi munkalapja - mint például az bevétel és fedezeti terv, vagy a beruházási terv - a finanszírozás tervezésre szolgáló munkalap is fontos bemenete a mérleg és cash-flow tervnek.
Emellett a paraméterek munkalapon megadott devizaárfolyam és kamatok adatok pedig inputként szolgálnak a hitelek tervezéséhez.