fedezeti pont számítás

mekkora volumentől válik nyereségessé a termelés?

Egyszerű kalkulátor amely segítségével az egységnyi értékesítési bevétel, valamint a változó, fix és lépcsőzetesen változó költségek megadásával meghatározhatod, hogy mekkora eladási volumentől lesz nyereséges a termelés, hol térülnek meg a fix költségek?.
Fedezeti pont az az értékesítési mennyiség, ahol az eladások által generált fedezet a fix költségekkel egyenlővé válik, vagyis a fedezeti pontot meghaladó értékesítés már nettó profitot hoz. A kalkulátor figyelembe veszi, hogy bizonyos esetekben egyes költségek lépcsőzetesen változnak, vagyis adott termelési volumen határok között fixek ezek a költségek is, de azt átlépve megnövekednek.

fedezet számítási inputok

eladási egységár
változó költség
fix költség
lépcsőzetes költség
mennyiségi lépcső

Fontos kiemelni, hogy a gyakorlatban ennél sokkal komplexebb termék és költésgtruktúra van a legtöbb cégnél: különböző termékeket gyárthat és forgalmazhat a vállalkozás, az egyes költségek eltérően viselkednek. Emiatt sok esetben a fedezeti pont - főleg ha több termék van - nem egy konkrét számot, egzakt értékesítési mennyiség jelent, hanem egy termékmixből származó bevételi szintet és ahhoz kapcsolódó fedezeti tömeget. Ilyen esetekben általában az értékesítési és költség struktúrához illeszkedő, összetett pénzügyi modellezésre van szükség!

Ha részletes elemzésen és pénzügyi tervezésen alapuló fedezeti előrejelzést szeretnél készíteni, akkor ajánljuk figyelmedbe a BB Forecast© bevétel és fedezet tervezési funkcióját, amely kifejezetten támogatja az ilyen típusú igényeket.

mennyiség
Fedezet
Költség
Profit

...
...
...
...