hitelképesség vizsgálata DSCR számítással

érdekel, hogy képes-e a céged visszafizetni a hiteleit és milyen a hitelképessége banki szemmel?

A DSCR mutató (Debt Service Coverage Ratio) a hitelvisszafizetési képesség vizsgálatára alkalmazzák a finanszírozási gyakorlatban: a hitelek visszafizetésére rendelkezésre álló cash-flowt viszonyítja az adosságszolgálat mértékéhez egy egyszerű hányadossal (DSCR = CF / adósságszolgálat). Ezzel szemben a kamatfedezet csak a fizetett kamatokhoz viszonyítja a cash-flow-t.

Az adósságszolgálat előtti cash-flow többféle módon is számolható, a legtöbbször egy közelítő számot szoktak használni: az éves EBITDA-t kell korrigálni az egyéb eredménytételekkel (pl. fizetett kamatok nélküli pénzügyi eredmény), valamint levonásra kerül a nyereségadó és beruházások. Az adósságszolgálat a hitelek tőketörlesztésének és a fizetett kamatoknak az összege.

A mutató értéke számolható visszamenőleg, a historikus adatokból vagy előre tekintően, a pénzügyi tervek alapján. A banki gyakorlatban a minimum elvárt DSCR mutató általában 1.2-1.3x közötti értéket mutat, a 2x feletti DSCR pedig már általában jónak számít!

A DSCR mutató számításához add meg a lenti táblázatban évenként a várható értékeket: árbevétel, EBITDA hányad (%), egyéb eredmény tételek (pl. pénzügyi eredménytételek, +/- előjellel), nyereségadó (negatív előjellel!), CAPEX, tőketörlesztés és kamatok tervezett éves összege

Automatikusan számolt mezők - ezeket nem tudod módosítani: EBITDA, CASH-FLOW, adósságszolgálat, DSCR, kamatfedezet.

Év 1.
Év 2.
Év 3.
Év 4.
Év 5.

Árbevétel
EBITDA %
EBITDA
Egyéb
Nyereségadó
CAPEX
Tőketörlesztés
Kamatok

CASH-FLOW
Adósságszolgálat

DSCR
Kamatfedezet