hogyan csökkents költségeket a legkisebb veszteséggel?

A költségek nagyobb mértékű csökkentése a rosszul működő vagy nem hatékonyan gazdálkodó (pazarló) cégek estében szokott szükségessé válni. Néhány másik bejegyzésben foglalkoztunk is már a témával (ld. például ITT és ITT), azonban a koronavírus járvány miatt 2020 elején kialakult helyzet gyökeresen más a korábban ismert szituációkhoz képest: sajnos sokkal drasztikusabb és gyorsabb intézkedésekre lehet szükség, amely tömegesen érinti a vállalkozásokat. Ráadásul azon vállalkozások is lépéskényszerbe kerültek, amelyek 2020 márciusáig egyébként hatékonyan működtek!

A blogon található bejegyzésben azt mutatjuk be, hogyan érdemes meghatározni a szükséges költségcsökkentés mértékét és ehhez egy egyszerű eszközt is adunk, amely segítségével többek között a nemrég bevezetett, a kieső munkaidőre jutó állami bértámogatás hatását is modellezni lehet. Ha érdekelnek a részletek, akkor keresd a cikket a blogon:

A letölthető költségcsökkentési segédlet az alábbi 3 fő részből áll:
 • Összesített költségcsökkentés cél számítása - mekkora költségcsökkentés szükséges, ahhoz hogy finanszírozható maradjon a cég?
 • Részletes működési költség terv - mekkora mértékben tudom a költségeket csökkenteni, hol és milyen összegig kell beavatkozni, hogy a tervezett csökkenést elérjük?
 • HR terv & bértámogatás hatásának számítása - amennyiben elkerülhetetlen a HR költségek csökkentése, akkor a munkaidő módosításával és a bértámogatás igénybe vételével hogyan változik a cégköltség, illetve nettó jövedelem?

A táblázat használatával kapcsolatos részleteket az alábbiakban olvashatsz, illetve magában az excel táblázatban is fogsz használati útmutatót találni.

bb forecast - professzionális pénzügyi tervezés és modellezés excelben

ha nem csak a költségek csökkentésével foglalkoznál!

A vállalkozás életében az üzleti tervezés kiemelkedő szerepet tölt be, különösen igaz ez kialakult rendkívül nehéz gazdasági helyzetben: a legtöbb cégnél szükségessé fog válni a pénzügyi újratervezés! Ennek elkészítéséhez hatékony támogatást nyújt az általunk fejlesztett BB Forecast© excel alapú tervező és modellező alkalmazás(család). Ez egy olyan MS Excel alapú pénzügyi modell, amely lehetővé teszi a felhasználó cég számára az éves vagy hosszabb távú részletes pénzügyi tervének elkészítését havi, negyedéves vagy éves bontásban.

kattints a részletekért!

Költségcsökkentési cél maghatározása

Első körben próbáljuk az összesített célt meghatározni: összesen mekkora költségcsökkentésre lehet szükség a kialakult helyzet és várható bevétel kiesés miatt. Mekkora veszteség keletkezhet a bevételek kiesése miatt és ehhez képest, mekkora az a szint, amit a tartalékokból finanszírozni tudunk? A kettő közötti különbözet jelöli ki azt a nagyságrendet, amit költségcsökkentésben el kell érni - ennek meghatározást segíti a letölthető excel első munkalapja!
 1. Határozd meg, hogy a koronavírus előtt mekkora volt az átlagos havi bevétel és abból realizált árrés / haszon a főbb értékesítés és termék típusok esetén.
  FEDEZET (vagy árrés) = árbevétel - értékesítés közvetlen költségei (pl. eladott áruk, termék előállításhoz felhasznált anyagok, egyéb közvetlen értékesítési költségek, jutalékok stb.)
 2. Add meg az átlagos havi HR és működési költségeket.
 3. Becsüld meg akár 3 forgatókönyv szerint is, hogy mekkora bevétel csökkenés várható.
 4. Határozd meg a lecsökkent bevételek melletti minimális profit célt vagy legalábbis azt a maximális veszteséget, amit még finanszírozni tud a cég.
 5. A táblázat végeredményeként megkapod, hogy az egyes bevételi scenariók és különböző profit/veszeteség szintek eléréséhez milyen mértékű költségcsökkenést kellene végrehajtani.
FONTOS: a táblázat a fix - jellemzően működési és HR költségek - tekintetében határozza meg szükséges költség csökkentést, mivel az értékesítéshez kapcsolódó közvetlen költségeket változó költségként tekinti, amelyek a bevételekkel párhuzamosan változnak. Természetesen változó költségek csökkentése is fontos cél lehet, pl. kedvezőbb árú alapanyag beszerzési források vagy meglevő szállítóktól kért kedvezmények formájában.

részletes költésgcsökkentési terv - működési költségek

Miután meghatároztuk, hogy összességében mekkora költségcsökkentés szükséges, akkor sorra kell venni a költségeinket és egyesével megnézni, hogy milyen konkrét kiadás csökkentés lehetőségek vannak és ezen belül hol van érdemi tere a kiadások lefaragásának vagy épp a gyors beavatkozásnak?

 1. add meg szállítók vagy főbb költség sorok szerint az aktuális havi költségeket (pl. irodabérlet, marketing stb.), ahol lehetséges a havi felhasznált volumenre és egységárakra lebontva
 2. Pareto-elv alapján azonosítsd be azokat nagyobb a tételeket/költség sorokat, amelyek a működési költségek 80%-át kiteszik - ezekkel érdemes kezdeni, hiszen érdemi megtakarítást valószínűleg ezeknél lehet elérni
 3. fontos a költségeket aszerint is kategorizálni, hogy melyek azok, amik könnyebben változtatható illetve amelyek egy válsághelyzetben nem szükségesek az alapvető cégműködéshez
 4. az előbbiek figyelembe vételével add meg a tervezett/realizálható csökkenést a felhasználás és egységár vonatkozásában
 5. vesd össze a kapott eredményt a megcélzott költségcsökkentéssel és ha nem elegendő, akkor további megtakarítási lehetőségeket kell keresni

létszám/munkaidő és bércsökkentés - bértámogatással kombinálva

Sajnos a kialakult krízis helyzetben a legtöbb vállalkozásnál elkerülhetetlen, hogy a munkaerő állományt is érintő költségcsökkentési intézkedést hozzanak. A segédlet harmadik munkalapja a bér és munkaidő csökkentés hatásainak modellezését segíti, figyelembe véve a koronavírus kapcsán kiesett munkaidőre jutó nettó bértámogatást is.

 1. add meg az aktuális - járványhelyzet előtti - béreket és juttatásokat
 2. tervezed meg munkaidő csökkenést illetve az ezen felül szükséges esetleges bérkorrekciókat
 3. a táblázat ez alapján kiszámolja mekkora nettó bértámogatásra jogosult a munkavállaló, hogyan csökken a cégköltség az egyéni fejlesztési időt is figyelmbe véve, mennyivel változik a nettó jövedelem